Blijf op de hoogte van onze activiteiten!

7 maart t/m 2 mei 2020
De Kunstwerkplaats, Markt 7 te Leerdam.
Geopend donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 16.30 uur

Publicatie

1 mei 2020

Dit jaar wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en vieren we 75 jaar vrijheid. In het kader hiervan geeft de Historische Vereniging Leerdam een fotoboek uit. Dit wordt al weer deel 19 in de Historische Reeks Leerdam.
Hiermee krijgen we niet alleen beeld van de gebeurtenissen voor, tijdens en na de bevrijding van Leerdam, maar ook Schoonrewoerd, Oosterwijk en Kedichem komen aan bod.
De foto’s in “De bevrijding van Leerdam” zijn voorzien van verklarende tekst. Zo zien we natuurlijk de foto’s van de feesten bij de bevrijding, maar ook de aftocht van de Duitsers. De ontvangst van Generaal Piron mag niet ontbreken en we komen heel wat te weten over de radarstelling Gorilla in Schoonrewoerd.
Verder ook in dit boek opgenomen zijn diverse krantenartikelen, verslagen van de Centrale Inlichtingendienst en oorlogsherinneringen.
Kortom, een boek dat niet in uw boekenkast mag ontbreken.

“De bevrijding van Leerdam, en van Schoonrewoerd, Oosterwijk en Kedichem | Mei 1945” Leerdam, verschijnt met harde kaft, Gebonden, oblong, 300 x 240 mm, 190 pagina’s.
Prijs voor leden bedraagt  EUR 15,00 en voor niet-leden EUR 17,50 . (excl. verzendkosten).

Filmavond + Algemene Ledenvergadering
20-05-2020
Jos Slieker laat ons verschillende films zien.
Daarna is onze Algemene Ledenvergadering.

Wij zien u graag in gebouw Maranatha, J.A. Burgersstraat 1, 4141 EL Leerdam, aanvang 20.00 uur.
Toegang is gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom (bij de filmavond).

Jaarmarkt
22-05-2020
Wij zijn ook dit jaar weer aanwezig op de Jaarmarkt in Schoonrewoerd.

Thema-avond
18-06-2020
Thema: Leerdam-West (deel 2), Noordzijde
Door: Jos Slieker
Vorig jaar oktober verzorgden wij een avond met als thema Leerdam-West, Achter de pijp.
Deze avond Leerdam-West deel 2; het gedeelte ten noorden van de Tiendweg.
We beginnen met een overzicht van de bebouwing in Leerdam vanaf 1560 t/m 2018. Hierdoor krijgen we een beeld van hoe de stad is gegroeid, waarna we inzoomen op Leerdam-West: het gedeelte ten noorden van de Tiendweg.
Onze wandeling start bij de Patrimoniumwijk, gevolgd door Koreawijk, Joost de Jongestraat en de straten daartussen. We komen ook bij het Europaplein, de bomenbuurt, de Ambonezenwijk, het Leerdam Sport terrein, de Castor en Pollux flats en tot slot de nieuwe wijk Broekgraaf. Uiteraard worden de scholen niet vergeten en krijgen wat winkeliers zoals Kleppe en Lemmen een plaatsje in het verhaal, evenals nog wat andere bedrijfjes en winkels. Tot slot volgt een filmpje van de wijk.
De foto’s die u te zien krijgt zijn afkomstig uit de Beeldbank van de Historische Vereniging Leerdam.
Via onze website zijn inmiddels ruim 12.000 foto’s te bekijken en er komen regelmatig nieuwe bij. Heeft u zelf nog oude foto’s? Neem ze mee! We voegen ze graag toe aan de Beeldbank.
Tevens is er de mogelijkheid voor aanschaf van onze publicaties.
En kent u iemand die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Leerdam, Schoonrewoerd, Kedichem en Oosterwijk, maar nog geen lid is van onze vereniging? Neem hem/haar dan mee naar de bibliotheek. Nieuwe leden zijn van harte welkom.
Wij zien u graag in de Bibliotheek Leerdam, Dokter Reilinghplein 3, 4141 DA Leerdam, aanvang 20.00 uur.
Ook niet-leden zijn van harte welkom. Toegang is gratis.

Open Monumentendag
12 + 13-09-2020

09-09-2020
Onderwerp: Maarten van Rossems plundertochten door Holland, Brabant en Vlaanderen
Door: Sander Wassing

Thema-avond
29-10-2020
Thema: Leerdam-Oost
Door: Annette Blom

Foto’s uit de Beeldbank. In de bibliotheek te Leerdam, aanvang 20.00 uur.

11-11-2020
Onderwerp: De geschiedenis van het onderwijs
Door: Jacques Dane

Jubileum
17-11-2020
Onze vereniging bestaat 40 jaar.