Blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Publicatie / herdruk
05-06-2020

De herdruk van “De bevrijding van Leerdam, en van Schoonrewoerd, Oosterwijk en Kedichem | Mei 1945″ verschijnt begin juni.

Een fotoboek in het kader van de herdenking dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de viering van 75 jaar vrijheid.
Door de Coronacrisis zijn activiteiten rondom Dodenherdenking/Bevrijdingsdag afgelast, maar onze publicatie kan gelukkig wel verschijnen.

Met “De bevrijding van Leerdam” krijgen we niet alleen beeld van de gebeurtenissen voor, tijdens en na de bevrijding van Leerdam, maar ook Schoonrewoerd, Oosterwijk en Kedichem komen aan bod.

De foto’s in dit boek zijn voorzien van verklarende tekst. Zo zien we natuurlijk de foto’s van de feesten bij de bevrijding: vlaggen die werden uitgehangen, muziekkorpsen die door de straten trokken, optochten, defilé’s en nog veel meer.

Maar ook de aftocht van de Duitsers. De ontvangst van Generaal Piron mag niet ontbreken en we komen het een en ander te weten over de radarstelling Gorilla in Schoonrewoerd. Ook opgenomen zijn foto’s en omschrijving van o.a. de Binnenlandse Strijdkrachten, onderduikers, moffenmeiden en collaborateurs.
Verder in dit boek diverse krantenartikelen, verslagen van de Centrale Inlichtingendienst en oorlogsherinneringen.

Kortom, 1,5 kilo kijk- en leesplezier in de periode dat we 75 jaar vrijheid (zouden moeten) vieren.

De bevrijding van Leerdam, en van Schoonrewoerd, Oosterwijk en Kedichem | Mei 1945” verschijnt als deel 19 in de Historische Reeks Leerdam.
Gebonden, oblong, 300 x 240 mm, 190 pagina’s.
De prijs van deze herdruk zou eigenlijk € 22,50 moeten zijn, maar vanwege 75 jaar vrijheid houden we hem t/m 31 juli op € 19,50. Vanaf 1 augustus wordt de prijs € 22,50. (excl. verzendkosten).
Wacht dus niet te lang met bestellen. Dit is echt uw laatste kans.

Te bestellen via de winkel op deze website of via ablom@blomleerdam.nl

Fototentoonstelling
v.a. 29-04-2020
Dit jaar wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en vieren we 75 jaar vrijheid.

In het kader daarvan kunt u nu foto’s van de bevrijding van Leerdam bekijken.
Deze zijn opgehangen achter de ramen van het voormalige ABNAMRO gebouw op het Dokter Reilinghplein te Leerdam.

De getoonde foto’s zijn afkomstig uit onze Beeldbank en staan ook in het onlangs verschenen boek “De bevrijding van Leerdam, en van Schoonrewoerd, Oosterwijk en Kedichem | Mei 1945”.

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door:

01-06-2020
De Kunstplaats is vanaf 1 juni weer open.
U kunt nog t/m 1 augustus naar deze mooie tentoonstelling gaan kijken.

HIP
03-09-2020
Het HIP (Historisch Inloop Punt) gaat weer open.
Van 10.00 – 12.00 uur in de Bibliotheek te Leerdam.

09-09-2020
Onderwerp: Maarten van Rossems plundertochten door Holland, Brabant en Vlaanderen
Door: Sander Wassing

Wij zien u graag in gebouw Maranatha, J.A. Burgersstraat 1, 4141 EL Leerdam, aanvang 20.00 uur.
Toegang is gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Open Monumentendag
12 + 13-09-2020

Thema-avond
29-10-2020
Thema: Leerdam-West (deel 2), Noordzijde
Door: Jos Slieker

Vorig jaar oktober verzorgden wij een avond met als thema Leerdam-West, Achter de pijp.
Deze avond Leerdam-West deel 2; het gedeelte ten noorden van de Tiendweg.
We beginnen met een overzicht van de bebouwing in Leerdam vanaf 1560 t/m 2018. Hierdoor krijgen we een beeld van hoe de stad is gegroeid, waarna we inzoomen op Leerdam-West: het gedeelte ten noorden van de Tiendweg.
Onze wandeling start bij de Patrimoniumwijk, gevolgd door Koreawijk, Joost de Jongestraat en de straten daartussen. We komen ook bij het Europaplein, de bomenbuurt, de Ambonezenwijk, het Leerdam Sport terrein, de Castor en Pollux flats en tot slot de nieuwe wijk Broekgraaf. Uiteraard worden de scholen niet vergeten en krijgen wat winkeliers zoals Kleppe en Lemmen een plaatsje in het verhaal, evenals nog wat andere bedrijfjes en winkels. Tot slot volgt een filmpje van de wijk.

De foto’s die u te zien krijgt zijn afkomstig uit de Beeldbank van de Historische Vereniging Leerdam.
Via onze website zijn inmiddels ruim 12.000 foto’s te bekijken en er komen regelmatig nieuwe bij. Heeft u zelf nog oude foto’s? Neem ze mee! We voegen ze graag toe aan de Beeldbank.

Tevens is er de mogelijkheid voor aanschaf van onze publicaties.

En kent u iemand die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Leerdam, Schoonrewoerd, Kedichem en Oosterwijk, maar nog geen lid is van onze vereniging? Neem hem/haar dan mee naar de bibliotheek. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Wij zien u graag in de Bibliotheek Leerdam, Dokter Reilinghplein 3, 4141 DA Leerdam, aanvang 20.00 uur.
Ook niet-leden zijn van harte welkom. Toegang is gratis.

11-11-2020
Onderwerp: De geschiedenis van het onderwijs
Door: Jacques Dane

Toegang is gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Jubileum
17-11-2020
Onze vereniging bestaat 40 jaar.