Nieuwe publicatie | Van secretariswoning tot timmerwinkel | Hoogstraat 2-4/hoek Oostwal

23-09-2023

In november zal verschijnen deel 25 in onze Historische Reeks Leerdam:
Van secretariswoning tot timmerwinkel | Hoogstraat 2-4/hoek Oostwal

In het verleden liep de Oostwal in rechte lijn naar de Hoogstraat. In de zestiger jaren van de vorige eeuw is deze ten behoeve van de bouw van de drukkerij van Ter Haar & Schuijt in oostelijke richting verlegd. Op de hoek van de Oostwal en de Hoogstraat stond tot deze tijd de timmerwinkel van Jan Teunis Jacobs. In 1956 verkocht hij het pand aan Ter Haar & Schuijt, waarna sloop volgde.
Maar voor deze tijd had het pand al een lange geschiedenis achter zich, die terug te voeren is tot het begin van de 18e eeuw. Maar dan wel als woonhuis. Bewoners waren onder meer Jan Floris graaf van Nassau-LaLecq met zijn vrouw Barbara Arnolda Lemmers. Van hun acht kinderen werden er vijf in Leerdam geboren. Eind 18e eeuw kwam het pand in bezit van Abraham Musquetier, secretaris van de stad en het graafschap Leerdam. Na andere bewoners kwam er een wagenmakerij in, gevolgd door de hierboven genoemde timmerwinkel.

Hoe het met dit huis gegaan is, is te lezen in deze nieuwe uitgave. “Van secretariswoning tot timmerwinkel” is geschreven door Teunis Blom en heeft een omvang ca. 40 pagina’s. De uitvoering en de prijs zal vastgesteld worden aan de hand van het aantal reserveringen.

Om zeker te zijn van een exemplaar van “Van secretariswoning tot timmerwinkel” kunt u dit nu al geheel vrijblijvend reserveren:

  •  via de winkel  op deze website
  •  per e-mail naar Annette Blom