Leerdam uitgebreid, 140 jaar stadsuitbreiding

16-08-2020

In november van dit jaar verschijnt deel 20 in de Historische Reeks Leerdam:

Leerdam uitgebreid, 140 jaar stadsuitbreiding

Dit boek behandelt ca. 140 jaar stadsuitbreiding van Leerdam.

Leerdam werd lange tijd omringd door een stadsmuur met daarin vier stadspoorten. Door bevolkingsgroei in de negentiende eeuw was er behoefte aan meer woonruimte. Iets dat door de begrenzing van de stadsmuren en grachten nauwelijks mogelijk was. Dat was de reden dat men begon met het afbreken van de poorten. De Schoonrewoerdse poort was de eerste in 1832. Daarna volgden de Veerpoort, Steigerpoort en tenslotte de Hoogpoort in 1869. Aan het eind van de 19e eeuw volgden ook de muren en grachten.
Maar rond die tijd was er al een begin gemaakt met uitbreiding buiten de grachten. Er werden villa’s gebouwd in de huidige Spoorstraat door o.a. C.A. Jeekel (van de glasfabriek Jeekel, Mijnssen & Co.) en J.A. Burgers (van Varsseveld).

We zien Leerdam in de tijd die volgde steeds groter worden vanuit het centrum richting de wijken West, Oost en Noord en het industrieterrein.

“Leerdam uitgebreid, 140 jaar stadsuitbreiding” verschijnt t.g.v. het 40-jarig bestaan van onze vereniging in november van dit jaar. Een mooie gelegenheid voor een nieuwe publicatie.

Onze eerste uitgave verscheen in 1995 “Leerdam, Heerlijkheid, stad en graafschap Fragmenten uit de Leerdamse historie”. Dit t.g.v. het 15-jarig bestaan.  U ziet het: we hebben de afgelopen jaren niet stil gezeten.

Leerdam uitgebreid, 140 jaar stadsuitbreiding” verschijnt als fotoboek met begeleidende tekst, in oblong-formaat en heeft nu zo’n 150 pagina’s. Maar dat kunnen er nog meer worden. Het wordt samengesteld door bestuurslid Jos Slieker.

U kunt nu al een exemplaar reserveren. De prijs bij voorinschrijving t/m 15 september bedraagt ± € 25,00.  Reserveren kan via de winkel op deze website.